Worteldoek. Als je bent zoals ik, hou je van het kweken van je eigen groenten. Het is niet alleen een geweldige manier om wat lichaamsbeweging te krijgen, maar ook een fantastische manier om geld te besparen op boodschappen. Maar als je nieuw bent met tuinieren, vraag je je misschien af hoe je je planten kunt ondersteunen. Dat is waar een worteldoek om de hoek komt kijken! In deze blogpost bespreken we wat worteldoek is en wat de voor- en nadelen ervan zijn. 

Wat is worteldoek

Worteldoek is een soort stof die over de grond wordt gelegd om te voorkomen dat er onkruid groeit. Het helpt ook om vocht in de grond vast te houden, wat gunstig is voor de plantengroei. Het is meestal gemaakt van geweven kunststof.

Waarom worteldoek

Worteldoek heeft een aantal voordelen :

  • Het voorkomt onkruidgroei, wat je op lange termijn tijd en geld kan besparen.
  • Het helpt vocht in de grond vast te houden, wat goed is voor de plantengroei.
  • Het is gemaakt van geweven plastic, dat water en lucht doorlaat, maar geen onkruid laat groeien. 

Echter heeft worteldoek ook een paar nadelen:

  • Het kan aanvankelijk duur zijn in aanschaf.
  • Het moet om de paar jaar worden vervangen, omdat het na verloop van tijd afbreekt.
  • Als het niet goed geïnstalleerd is, kan het verhinderen dat water en lucht de wortels van je planten bereiken 

Hoe worteldoek leggen

Het installeren van worteldoek is relatief eenvoudig. Eerst moet je het doek kopen, dit kan in je plaatselijke tuinwinkel of online. Zorg ervoor dat je de juiste maat krijgt voor je tuinbed. Knip het doek vervolgens op maat en leg het op de grond. Je kunt de randen vast zetten met stenen of palen, maar er zijn ook specifieke pennen voor worteldoeken. Je moet het in ieder geval wel goed vastzetten zodat het niet verschuift. Je kunt ze ook vastzetten door de randen in te graven in gleuven van 25-35 cm diep. Geef je planten ten slotte gewoon water en zie ze groeien!

Wat kost worteldoek

De kosten van worteldoek kunnen enorm uiteenlopen per aanbieder. Het is belangrijk om een goede prijs-kwaliteit verhouding te vinden. Je kunt kijken naar de zwaarte van het worteldoek om de kwaliteit te peilen, een worteldoek van 110 gram is over het algemeen ideaal. Verder is het slim om te kijken wat de eenheid is, je kunt geld besparen door meteen een rol te kopen van bijvoorbeeld 100 cm, maar dit is zonde als je heel veel overhoudt. 
Hopelijk weet je nu alles wat je nodig hebt om te beginnen met worteldoek. Veel plezier met tuinieren!

Door mrsite