De accu van je auto is een van de belangrijkste onderdelen van je voertuig. Hij is verantwoordelijk voor het starten van je motor en helpt ook alle andere elektrische systemen in je auto van stroom te voorzien. Als je accu niet goed werkt, zul je veel moeite hebben om ergens te komen. In deze blogpost bespreken we alles wat je moet weten over auto accu’s. We bespreken hoe ze werken, hoe je kunt zien of ze aan vervanging toe zijn en enkele tips om hun levensduur te verlengen.

Hoe werkt een auto accu

Een auto accu is een loodaccu. Dit betekent dat hij lood en zwavelzuur bevat, die samen reageren om elektrische energie te creëren. De accu heeft twee polen, een positieve en een negatieve. De positieve pool is verbonden met de startmotor van de motor. Wanneer je de sleutel in het contact omdraait, stuurt dit een elektrische stroom van de batterij naar de startmotor, die de motor start. De negatieve pool is verbonden met de carrosserie van de auto. Dit biedt een pad voor elektronen om van de accu door alle andere elektrische componenten in je auto te stromen en weer terug om het circuit te voltooien.

Als de motor van je auto draait, wordt de accu opgeladen en wordt de energie die bij het starten van de motor werd verbruikt, vervangen. Na verloop van tijd verliezen accu’s echter hun  vermogen om een lading vast te houden. Daarom is het belangrijk je accu regelmatig te controleren en zonodig te laten vervangen.

Hoe weet je of je auto accu aan vervanging toe is?

Er zijn enkele tekenen dat je auto accu aan vervanging toe is:

  • Je motor start langzaam of helemaal niet. Dit kan het gevolg zijn van een zwakke batterij.
  • De lichten in je auto dimmen of flikkeren. Dit kan worden veroorzaakt door een losse verbinding tussen de accupolen en het elektrische systeem.
  • De accu van je auto is meer dan drie jaar oud. Accu’s gaan meestal drie tot vijf jaar mee, dus als die van jou ouder wordt, moet hij misschien binnenkort worden vervangen.

Hoe haal je het meeste uit je auto accu

Als je wil dat je auto accu zo lang mogelijk meegaat zijn er een paar dingen die je kunt doen:

  • Houd hem schoon. Vuil en corrosie kunnen zich ophopen op de accupolen en voorkomen dat de elektrische stroom goed stroomt. Maak de polen schoon met een staalborstel of doek om dit te voorkomen.
  • Controleer het elektrolytniveau. De elektrolyt is het zwavelzuur in de batterij dat met het lood reageert om elektrische energie te creëren. Als het niveau laag is, voeg dan gedestilleerd water toe om het weer op peil te brengen.
  • Vermijd korte ritten. Je motor starten kost veel energie, dus als je slechts korte ritjes maakt, heeft je accu misschien niet genoeg tijd om tussendoor volledig op te laden. Probeer waar mogelijk langere ritten te maken, zodat je accu de kans krijgt zich volledig op te laden.

Met deze tips verleng je de levensduur van je auto accu en voorkom je dure reparaties in de toekomst. Bedankt voor het lezen en veel rijplezier!

Door mrsite

Gerelateerd bericht